Werken als Kraanmachinist

Wanneer jij gaat werken als Kraanmachinist, krijg je elke dag te maken met complexe hijsklussen die je soms blind moet kunnen uitvoeren. Hoe krap de marges ook zijn, jij krijgt het telkens weer voor elkaar om jouw hijslast tot op de millimeter nauwkeuring te plaatsen. Als Kraanmachinist kun je aan de slag op verschillende offshore en onshore projecten: van duikwerkzaamheden, shutdowns en wireline projecten tot werken aan een decomissionning.

Als Kraanmachinist houd jij je de hele dag bezig met het uitvoeren van gecompliceerde hijswerkzaamheden. Het is dus een specialistische en verantwoordelijke baan. Nadat je het hijsplan gecontroleerd hebt, ga je aan de slag. Je communiceert nauw met jouw teamleden onder de kraan en verplaatst de hijslast op een veilige manier. Daarnaast voel jij je verantwoordelijk voor het in goede staat houden van jouw kraan. Je draait je hand dan ook niet om voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, zoals het controleren van het oliepeil, het vervangen van hijsdraden en het plaatsen van nieuwe hydraulische slangen bij een lekkage.

Het is ook jouw verantwoordelijkheid om visuele controles uit te voeren. Je bent extra trots wanneer jouw kraan er netjes bij staat goed in het vet zit. Naast je kraanwerkzaamheden zal je, als je offshore werkt, aan dek ook allerlei hand- en spandiensten uitvoeren. Werken als Kraanmachinist betekent namelijk medeverantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de netheid van het platform.

Werksfeer binnen Rigging & Lifting

Hijswerk is echt teamwerk, waarbij je afhankelijk bent van elkaar. Op de werkvloer wordt er dan ook informeel, open en duidelijk met elkaar gecommuniceerd. Hierdoor kan er veilig en efficiënt gewerkt worden. Je kunt elkaar aanspreken en van elkaar leren, maar er is ook tijd om te ontspannen met een kop koffie. Op jouw werkplek is het, ongeacht de weersomstandigheden, altijd hard werken in een ruige omgeving.

Werken in de offshore en onshore industrie

Of je nu in de offshore of in de onshore industrie aan de slag gaat, snel en effectief werken is ontzettend belangrijk. Zelfs onder de meest lastige omstandigheden moeten hijsklussen geklaard kunnen worden. Het is werk waarin jij je handen geregeld vuil zult maken. Bij hijswerkzaamheden is het niet alleen belangrijk dat je snel en effectief kunt werken, maar ook dat je veilig werkt. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, werkt men binnen Rigging en Lifting met een duidelijke hiërarchie: de Kraanmachinist geeft leiding aan de Roustabouts en de Rigger. Ieder project en iedere werkplek is weer anders, zeker als je als Kraanmachinist werkt via onze flexpool. Juist vanwege het projectmatige karakter van deze vacatures, kom jij hierdoor op de meest diverse werkplekken terecht en heb je veel variatie in je werk.

Verantwoordelijkheid

Een groot deel van je tijd zal jij in je eentje bovenin de kraan doorbrengen. Ondanks dat je samenwerkt met het team op de werkvloer en anderen aanstuurt, is de functie van Kraanmachinist zelfstandig. Daarnaast heb je een grote verantwoordelijkheid, want jij bestuurt niet alleen de kraan, maar de hele hijsklus. Om te kunnen werken als Kraanmachinist, heb je dan ook verschillende specialistische cursussen, trainingen en certificaten nodig.

Wil jij werken als Kraanmachinist?

Wil jij graag aan de slag met complexe hijsklussen? We zijn altijd op zoek naar Kraanmachinisten. Vacatures voor Kraanmachinisten kan je overigens ook tegen komen met de functienaam Kraandrijver. Onze Rigging en Lifting vacatures wisselen tussen werken in de offshore en onshore industrie. Bekijk ons actuele vacatureoverzicht of neem contact op met één van onze Recruiters om jouw mogelijkheden te bespreken.

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw (toekomstige) collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord