Sollicitatietips: Tips & tricks voor jouw sollicitatiegesprek


Gefeliciteerd, jij mag op sollicitatiegesprek komen! Dè kans om meer over jezelf te vertellen en te laten zien wie je bent. Hoe zorg je er nu voor dat die eerste indruk jou een stap dichter bij jouw nieuwe baan brengt? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Hoe bereid jij je goed voor op je sollicitatiegesprek?

Hoe beter je bent voorbereid, hoe zelfverzekerder jij jezelf zult voelen. Bekijk onze website zodat je weet wat wij voor jou kunnen betekenen en lees de vacature nog eens goed door. Het praat altijd makkelijker als je weet wat jij graag wilt, maar ook waar jouw kwaliteiten en ervaring voor ons liggen. Bedenk alvast wat je van ons wilt weten, want dit gesprek is ook voor jou een mooie kans om vragen te stellen.

Wat trek je aan naar je sollicitatiegesprek?

Wij verwachten echt niet dat je in driedelig pak bij ons op gesprek komt. Waarschijnlijk solliciteer je naar een technische functie, dus dat pak is niet nodig. Een short en slippers zijn weer te casual en geven je niet die uitstraling die jij wilt hebben tijdens je sollicitatiegesprek. Kies kleding waarin jij je comfortabel voelt maar waarmee je ook laat zien dat jij je sollicitatie serieus neemt. Zorg ervoor dat je kleding schoon en heel is.

Kom op tijd!

Misschien denk je nu ‘ja logisch toch’. Maar in de praktijk blijkt op tijd komen voor je sollicitatiegesprek toch nog wel een dingetje. Bekijk je reisplanner goed en zorg ervoor dat je ruim op tijd van huis gaat. Voor jezelf is het prettig om een paar minuten te vroeg te zijn, zodat je zo relaxt mogelijk aan je gesprek kunt beginnen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een sollicitatiegesprek online; zorg dat je ruim op tijd klaar zit en vergeet niet vooraf de techniek te checken.

Wat moet je zeker niet vergeten mee te nemen naar je gesprek?

Zorg altijd dat je een geldig ID-bewijs bij je hebt. In de bevestiging van je sollicitatiegesprek vind je terug wat je nog meer mee moet nemen, controleer dat dus zeker. Soms vragen wij bijvoorbeeld om je diploma’s of certificaten mee te nemen. Staat toch beter als je die dan niet vergeet.

Wat kun je verwachten in een sollicitatiegesprek?

Voordat je bij ons op sollicitatiegesprek komt, heb je al telefonisch contact gehad met een van onze Recruiters. Je cv is bekeken,dus we weten al redelijk goed wat je qua werkervaring en diploma’s te bieden hebt. In een persoonlijk gesprek willen we jou graag beter leren kennen. Misschien is kennismakingsgesprek een betere benaming. Wij leren jou beter kennen en jij Redwave als bedrijf. Wie is de persoon achter het cv? Wat vind jij belangrijk in je werk en wat verwacht jij van ons als jouw nieuwe werkgever? Allemaal belangrijk om je nog beter te kunnen matchen aan de baan die echt bij jou past.

Wat verwachten wij van jou?

Dat jij jezelf bent. Wees open en eerlijk over wat je wilt, wat je kunt en wat jij van ons verwacht. Stel vooral zelf ook vragen. De bedoeling is dat het sollicitatiegesprek zowel ons als jou meer duidelijkheid geeft. Allen dan kunnen wij je nu, maar ook voor je verdere loopbaan, helpen aan werk waar jij blij van wordt.

Wat zegt lichaamstaal in je gesprek?

Neem tijdens het gesprek een actieve houding aan. Dus ga niet onderuit gezakt zitten of met je hoofd op je hand leunen. Op die manier kan je ongeïnteresseerd overkomen terwijl je juist wilt laten zien hoe graag je deze baan wilt. Luister goed naar je gesprekspartner, laat diegene uitpraten zonder te onderbreken.

Extra tips om nog beter voor de dag te komen:

  • Onthoud de naam van degene met wie je een gesprek hebt, daarmee toon je interesse en laat je zien dat jij je voorbereid hebt. Noteer dat desnoods ergens, want door de zenuwen kun je dat makkelijk vergeten.
  • Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon, dat doen wij andersom ook. We verwachten echt niet dat je alles weet.
  • Zet je telefoon helemaal uit, ook geen trilstand. Niets zo vervelend als afleiding tijdens een belangrijk gesprek.
  • Heb je een online gesprek, bijvoorbeeld via Teams of Zoom; zorg ervoor dat je vooraf even checkt of alle apparatuur werkt en je camera goed staat ingesteld. Dat scheelt een hoop stress!

 

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw (toekomstige) collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord