Sollicitatietips: Hoe maak ik een goed cv


Je weet het helemaal zeker… de vacature die jij nu hebt gezien wordt jouw volgende baan! Je moet alleen nog laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent. Hiervoor heb je een goed cv nodig. Op je cv kan een Recruiter snel zien of jij het juiste diploma of de gevraagde ervaring hebt voor de baan. Het is dus belangrijk dat je cv zo volledig mogelijk is, maar ook goed en makkelijk leesbaar blijft. Wil jij ervoor zorgen dat jouw cv laat zien dat jij de beste kandidaat bent? Dan hebben we hier een paar tips voor jou op een rijtje gezet:

Zet je contactgegevens op jouw cv

Het klinkt misschien logisch maar toch wordt het nog regelmatig vergeten: zorg dat je contactgegevens juist en volledig in je cv staan. De contactgegevens die echt niet mogen ontbreken zijn:

  • je voor- en achternaam
  • je adres
  • je geboortedatum
  • je telefoonnummer
  • je e-mailadres

Pas je cv aan naar de vacature waar je op solliciteert

Geen enkele baan en dus geen enkele vacature is hetzelfde. De eisen zijn waarschijnlijk verschillend en het bedrijf achter de vacature is anders. Iedere sollicitatie is dus ook anders en vraagt om een aangepast cv. Het handigst is om een basis cv te maken met natuurlijk je persoonlijke info en waarin je uitgebreid al je werkervaring, opleidingen, trainingen, competenties, vaardigheden en hobby’s zet. Dit cv gebruik je als basis en pas je aan naar de eisen die gesteld worden in de vacature waar je op solliciteert. Het maken van een basis cv kost best wel wat tijd maar je hebt er daarna veel profijt van.

Wat vertel je over jezelf op jouw cv?

Omdat jij meer voor ons bent dan alleen je werkervaring en opleidingen, vinden wij het belangrijk om jou als persoon te leren kennen. Daarom vinden we het prettig als jij kort iets over jezelf vertelt; over je karaktereigenschappen en je hobby’s bijvoorbeeld. Zo leren we de persoon achter het cv kennen en bovendien kunnen we jou dan nog beter matchen aan de baan die bij jou past.

Wel of geen foto op je cv?

Een cv blijft altijd beter hangen wanneer je er een gezicht bij hebt. Gewoon doen dus die foto! Denk wel een beetje na over de foto die je bijvoegt, je solliciteert naar een baan dus niet ieder vakantiekiekje is gepast.

Welke werkervaring zet je op jouw cv?

Vermeld je werkervaring zo compleet mogelijk. Zet je huidige/laatste baan bovenaan en werk van heden naar verleden. Solliciteer je naar een technische baan? Dan kijkt een Recruiter natuurlijk het eerst naar je technische werkervaring. Laat bijbaantjes die je maar kort gedaan hebt en die niet relevant zijn dan liever achterwege.

Welke opleidingen, cursussen en certificaten zet je op jouw cv?

Voor je opleidingen geldt ook, vermeldt deze zo volledig mogelijk en zet erbij of je het diploma hebt behaald. Aanvullende technische cursussen, (veiligheids)trainingen en workshops kunnen net dat streepje voor betekenen, dus vergeet deze zeker niet. Solliciteer je naar een offshore baan en heb je al (een aantal) benodigde trainingen, dan moeten deze offshore certificaten en keuringen zeker op je cv staan. Vergeet hier de verloopdatum niet te vermelden.

Je kennis en vaardigheden

Altijd doen als ze relevant zijn voor de functie waar je naar solliciteert. Vooral je technische kennis en vaardigheden zijn voor onze industrie en dus voor onze Recruiters heel interessant. Heb je ervaring met bepaalde systemen of machines of specifieke competenties, dat kan nu net het verschil maken!

Hoe blijft jouw cv goed leesbaar?

Maak je cv niet te lang. Met maximaal twee A4-tjes blijft een cv leesbaar voor een Recruiter. Gebruik een goed leesbaar lettertype en maak de letters niet te groot of te klein. Door tussenkopjes te maken, zorg je ervoor dat een Recruiter je cv makkelijk kan scannen.

Extra tips:

  • Laat je cv altijd nog door iemand anders checken. Zo voorkom je taalfouten en andere dingen waar je zelf misschien overheen leest.
  • Gebruik een representatief email adres. partyhard@gmail.com bijvoorbeeld, staat niet heel professioneel.
  • Zet je telefoon uit. Laat hem ook niet op de trilstand staan. Afleiding kun je niet gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek.

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw (toekomstige) collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord