Werken in een ploegendienst

Als je onshore aan de slag gaat, kun je met verschillende werkroosters te maken krijgen. Zo kan het voorkomen dat je werkt op reguliere kantoortijden, in een ploegendienst of in een offshore schema. Jouw werkschema hangt af van het vakgebied en het soort werk dat je doet. Als je werkt in een ploegendienst, krijg je hiervoor een toeslag op je salaris.

Dagindeling

Werken in een ploegendienst betekent dat je op wisselende tijden werkt, maar wel een paar dagen achter elkaar op dezelfde tijd begint en stopt. De meest voorkomende ploegendiensten zijn:

  • 2-ploegendiensten
  • 3-ploegendiensten
  • 5-ploegendiensten

Dit houdt in dat 2, 3 of 5 teams elkaar binnen 24 uur afwisselen in hun werkzaamheden. Hieronder vallen dus dag- en nachtdiensten. Wanneer de diensten op elkaar aansluiten, is er sprake van een volcontinurooster. Dit wordt zo genoemd omdat de productieprocessen onverstoord (continu) door kunnen gaan. De begin- en eindtijden van je dienst hangen af van het project waar je aan werkt. Zo kan het zijn dat je werkt van 07.00 uur ’s ochtends tot 15.00 uur ’s middags, van 15.00 uur ’s middags tot 23.00 uur ’s avonds of juist van 23.00 uur ’s avonds tot 07.00 ’s ochtends.

Weekindeling

Je weekindeling is afhankelijk van het ploegenrooster dat voor jou geldt. Hoe jouw rooster ook is, je hebt altijd veel variatie in je weekindeling, omdat de ochtend-, middag- en nachtdiensten elkaar afwisselen. Er zijn verschillende soorten weekindelingen, afhankelijk dus van jouw ploegendienst. Een ‘voorwaarts roterend 3-ploegenrooster’ betekent dat je eerst een ochtenddienst hebt, dan een middagdienst en als laatste een nachtdienst. Een ‘achterwaarts roterend 3-ploegenrooster’ werkt precies andersom: eerst een nachtdienst, dan een middag- en als laatste een ochtenddienst.

Als je in een 5-ploegenrooster werkt, werk je vaak in een 2-2-2-weekindeling. Dit betekent dat je 2 ochtenden, 2 middagen en 2 nachten werkt, waarna je 4 dagen vrij bent om uit te rusten.

Consignatiedienst (oproepdienst)

Consignatiedienst of oproepdienst houdt in dat op een bepaalde dag of op bepaalde uren opgeroepen kunt worden om te komen werken. Dit wordt ook wel pieperdienst, piketdienst of wachtdienst genoemd. Je kunt zowel tijdens doordeweekse dagen, in weekenden, op avonden en tijdens feestdagen consignatiedienst hebben. Tijdens de consignatiediensten houd je je aan dezelfde voorwaarden als wanneer je gewoon aan het werk zou zijn. Je mag dus bijvoorbeeld niet onder invloed zijn tijdens je oproepdienst. Heb je consignatiedienst, maar word je niet opgeroepen om te komen werken? Dan geldt de tijd dat je oproepbaar bent geweest ook gewoon als werktijd. Je krijgt hier dus ook (gewoon) voor betaald.

Werk-privébalans

Omdat het werken in ploegendiensten impact heeft op jouw sociale leven, moet je er goed over nadenken of dit bij je past. De meeste Redwave-collega’s die in ploegendienst werken, ervaren dit echter als ideaal voor hun werk-privébalans. De periodes van vrije tijd zijn vaak langer dan een ‘gewoon’ weekend en geven je daardoor het gevoel dat je veel tijd hebt om leuke dingen te doen. Bovendien ben je ook vaak overdag vrij tussen diensten door. Een fulltime werkweek bij een 5-ploegenrooster is 33,6 uur. Je hoeft dan dus minder uren te werken voor een fulltime salaris dan in een standaard dienstverband.

Naast het werken in een bijzonder werkschema biedt Redwave je nog meer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw toekomstige collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord