Hoe is het om offshore te werken?

Wil jij offshore werken? En vraag jij je af wat je te wachten staat tijdens het werken in de offshore industrie?

Wat je dagelijkse werk is, verschilt natuurlijk per functie. Alle offshore vacatures hebben wel één ding gemeen: het gaat over werken op zee. De offshore industrie draait om de exploratie en het winnen van olie en gas, of het winnen van windenergie op zee. Ga je aan de slag in de offshore industrie, dan kun je komen te werken op een boor- of productieplatform, maar ook op ondersteunende schepen die bijvoorbeeld duik-, onderhouds- of kraanwerkzaamheden uitvoeren. De meeste offshore medewerkers gaan met een helikopter naar hun werk.

Offshore werkschema

Het meest gebruikelijke offshore werkschema is een 2-weken-op-2-weken-af schema. Dit wordt ook wel een 2-2-schema genoemd. Internationaal kun je ook andere offshore werkschema’s tegenkomen. Je werkt in een rooster waarin je op je werkdagen twaalf uur werkt en vervolgens twaalf uur vrij bent. Wanneer je offshore werkt, heb je bij een 2-2-schema na twee weken werken dus ook twee weken volledig vrij. Je zou kunnen zeggen dat je zes maanden per jaar vrij bent.

Offshore salaris

Het is logisch dat bij elke offshore baan een eigen salaris hoort. Daarnaast zijn je opleiding en werkervaring van invloed op de hoogte van je salaris. De hoogte van de offshore salarissen zijn gemiddeld genomen erg goed. Een indicatie van het salaris dat jij kunt verdienen kun je vinden in de vacature waar je op solliciteert. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met een van de collega’s uit het Redwave Recruitment team om dit te bespreken.

Waarom zou ik offshore willen werken?

Kortom: goed verdienen én veel vrije tijd. Dat zijn niet de enige voordelen aan offshore werken. Je maaltijden worden voor je gekookt en de schoonmaak wordt ook voor je geregeld. Na het werken is het dus écht ontspannen. Dan kun je tijd met je team doorbrengen bijvoorbeeld in de sportschool, een bioscoop, een sauna of een game kamer. Welke faciliteiten aanwezig zijn, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van het platform.

Offshore werk is teamwerk

Het werken met veel internationale collega’s maakt het werk offshore ook leuk en afwisselend. Je werkt in hechte teams die het ook belangrijk vinden om samen te kunnen lachen, maar offshore werken blijft hard en vooral veilig werken.

Offshore werk is avontuur

Je werkt in een heerlijk zonnetje of in slecht weer. Soms heb je golven van twintig meter hoog om je heen, soms een strakke zee. Geregeld gaat het ook om fysiek zwaar werk. Dat maakt het offshore werk soms doorbijten, maar ook extra avontuurlijk. Je hebt veel verantwoordelijkheid en je moet met zelfstandigheid kunnen omgaan. Daarom word je na een medische offshore keuring in de Nogepa 0.5 (HUET) training voorbereid op verschillende levensbedreigende situaties. Je oefent bijvoorbeeld met vuur bestrijden en wat er gebeurt als er iemand over boord slaat.

Is offshore werken voor iedereen weggelegd?

Het geldt zeker niet voor iedereen, maar het offshore werk kan voor de offshore medewerkers in het begin wennen zijn. Het feit dat je jouw thuisfront moet achterlaten is even schakelen. Na twee weken werken ben je gelukkig wel twee weken thuis en lekker vrij! Dan ben je goed in staat om je verloren tijd in te halen. Veel van onze Redwave collega’s waarderen bijvoorbeeld dat ze vaker dan andere ouders hun kinderen kunnen brengen naar en halen van school. Hier kun je lezen wat onze eigen medewerkers vinden van het werken in de offshore en onshore industrie. Aan boord van een platform heb je waarschijnlijk minder privacy dan je gewend bent. Je deelt je hut vaak met minstens één collega. Daar moet je tegen kunnen. Als je dat geen probleem vindt, bouw je vriendschappen op die waarschijnlijk je hele leven lang meegaan. Het is een ons-kent-ons cultuur met een gezellige informele sfeer.

Wat heb ik nodig voor offshore werken?

Wil jij weten wat voor opleidingen, offshore trainingen en certificeringen je precies nodig hebt om offshore te kunnen werken? In specifieke vacatures kun je ook onder het kopje ‘Wat heb jij te bieden?’ vinden wat je nodig hebt om jezelf te kwalificeren voor die offshore functie. Daarnaast kun je hier informatie over vinden bij de veel gestelde vragen. Natuurlijk kun je contact opnemen met het Redwave Recruitment team.

Je eerste trip offshore

Wanneer je voor het eerst offshore gaat, kom je in aanraking met een nieuwe wereld. De zee en de verschillende technieken die je tegenkomt, zijn indrukwekkend. Efficiëntie is fijn, maar veiligheid is overal prioriteit nummer één. Er wordt van je verwacht dat je zelf veilig werkt, maar ook dat je anderen erop aanspreekt als zij niet veilig werken. Je werkt tenslotte met gevaarlijke en/of brandbare stoffen en je wilt met het hele team veilig op en heelhuids weer af.

De hiërarchische indeling verschilt per platform, maar er is altijd een Hoofd Mijnbouw Installatie (HMI) of Offshore Installation Manager (OIM) die over het hele platform gaat. Daar staat jouw leidinggevende onder. Die spreek je samen met je team minstens twee keer per dag tijdens de ochtend en de avond meeting. Zo wordt de wisseling van de wacht overgedragen.

Waar werk je offshore ?

Ben jij benieuwd naar de verschillende offshore vacatures? Er zijn verschillende vakgebieden waarin je aan de slag kunt. Misschien heb je al een specifieke functie gevonden die je interessant vindt. Of vraag je je af wat sommige offshore banen inhouden? Bekijk dan deze links:

Bekijk hier alle actuele Redwave vacatures en neem gerust contact op met een van de collega’s uit het Redwave Recruitment team.

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw toekomstige collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord