Werken in een offshore schema

Als je offshore gaat werken, werk je altijd in een bijzonder werkschema, terwijl je onshore vaak op reguliere werktijden of in ploegendiensten werkt. Het werkschema van de offshore industrie is bijzonder, omdat je voor elk uur dat je offshore werkt ook een uur vrij krijgt. Hierdoor werk je dus net zoveel als dat je vrij bent. Ideaal voor een prettige werk-privébalans. Hoe jouw schema eruit ziet, hangt af van je opdracht, je werklocatie en je werkveld. Ook aantrekkelijk: je hebt of een hoger salaris, of je krijgt een offshore toeslag.

Dagindeling

Werken in een offshore schema betekent dat je een aantal dagen achter elkaar 12 uur op een dag werkt en daarna een even groot aantal dagen achter elkaar vrij bent. Nadat je 12 uur gewerkt hebt, heb je ook 12 uur de tijd om uit te rusten en te ontspannen. Het is in dit vakgebied erg belangrijk dat je zowel lichamelijk als mentaal fit blijft, omdat je risicovol werk doet en constant alert moet blijven. Tijdens en na het werken wordt er goed voor je gezorgd. Je dagelijkse maaltijden worden voor je geregeld en zijn er genoeg faciliteiten aan boord om lekker te kunnen ontspannen.

Weekindeling

Het meest gebruikelijke offshore schema is een 14-dagen-op-14-dagen-af-schema. Dit wordt ook wel een 2-weken-op-2-weken-af- of 2-2-schema genoemd. Daarnaast kun je werken in bijvoorbeeld een 3-3-, 4-4-, 5-5- of 5-3-schema. Deze schema’s worden vooral ingezet bij internationaal werk. Voordat je aan een project begint, weet je altijd welk schema daaraan verbonden is.

Werk-privébalans

Het offshore werken is niet voor iedereen weggelegd. De werkschema’s zijn afwijkend van gewone werktijden en moeten wel in jouw sociale leven passen. De meeste offshore Redwavers ervaren deze schema’s echter juist als ideaal voor hun werk-privébalans. Door de lange aaneengesloten periodes van vrije tijd, voelen zij dat ze veel meer tijd overhouden voor hun gezin en voor leuke dingen. Met de huidige communicatiemiddelen is het op de booreilanden en productieplatformen bovendien makkelijker om met het thuisfront in contact te blijven. Via WhatsAppjes, sms’jes, e-mails en de telefoon blijf je ook op zee “gewoon” op de hoogte.

Naast het werken in een bijzonder werkschema biedt Redwave je nog meer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Collega’s aan het woord

Wil jij je laten inspireren door jouw toekomstige collega’s? Lees en bekijk dan hun ervaringen en verhalen over werken in de offshore en onshore industrie.

Collega’s aan het woord