Voor mij geen hoge hakken of make-up, ik ben een stoere meid

Sandra Gee - Medic

Voor mij geen hoge hakken of make-up, ik ben een stoere meid

Sandra Gee diende acht jaar in het leger van het Verenigd Koninkrijk. Daarna maakte ze de overstap naar offshore. Naar eigen zeggen werkt ze al haar hele leven in een mannenwereld. De offshore, die maakte haar juist milder. Ze geniet na ruim twintig jaar nog van iedere dag op zee.

“Ik ben werkzaam als Radio Operator, Helicopter Landing Officer (HLO) en Medic op mijn platform. In de volksmond beter bekend als verpleegkundige. Medic ben ik al mijn hele carrière, maar ik begon in een hele andere omgeving. Voordat ik de offshore in ging, zat ik acht jaar in het leger. Toen bedacht ik me dat ik offshore medic wilde worden en deed een cursus om die overstap te kunnen maken. Dat is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden. Sinds maart 2002 werk ik voor Neptune in de offshore.

Vroeger zag je veel oud-defensiemedewerkers als medic in de offshore. Tegenwoordig zie je meer medics met bijvoorbeeld een ziekenhuis achtergrond. Dat komt omdat de medische toelatingseisen voor collega’s op het platform minder streng zijn dan vroeger. Dat zorgt ervoor dat we tegen grotere gezondheidsrisico’s aanlopen en medisch veel moeten weten. Dat leer je tegenwoordig in je opleiding.”

Je wordt gedetacheerd sinds je in de offshore werkt. Hoe bevalt je dat?

“Ik werk inderdaad voor Neptune, maar ben in dienst van Redwave. Ik ben gelukkig en ik houd van mijn werk. Voor mij is er weinig verschil. Ik word goed betaald, al mijn onkosten worden vergoed en ik voel me eigenlijk gewoon onderdeel van Neptune. Het voordeel voor mij is dat ik altijd een vast contactpersoon heb. Dat korte lijntje vind ik prettig. Voor een organisatie als Neptune heeft het ook voordelen. Zo zijn ze flexibel in hun personeelsbestand en kunnen ze snel schakelen.”

Medic, HLO en Radio Operator, wat doe jij zoal op een dag?

“Mijn functie als Radio Operator is hectisch. Dat daagt me uit, want ik gebruik voortdurend mijn hersenen. Het is een flinke puzzel om de verschillende routes voor de helikopters uit te stippelen. De organisatie heeft platformen die onderhoud nodig hebben. Mijn collega’s en ik zorgen ervoor dat deze onderhoudsmonteurs op de juiste plek terechtkomen. We bedenken de meest economische route. Als er veel landingen tegelijkertijd zijn, vraagt dat het nodige denkwerk. Dat houdt mij hersenen aan de praat. Daar geniet ik van. 

“Ik houd ervan om met de helikopters te werken en op het dek te zijn. Het is perfect voor mij.”

In mijn functie als medic is het mijn taak om mijn collega’s de nodige medische zorg te bieden. In allebei mijn functies werk ik veel samen met andere afdelingen en medewerkers. Mijn positie is bijzonder, omdat ik, anders dan bijvoorbeeld een Offshore Installation Manager (OIM), een onafhankelijke functie heb. Ik geef antwoord aan een OIM, overleg met dokters, maar besluit zelf of een patiënt naar het vasteland moet. Dat bespreek ik met de medische achterwacht aan wal, maar ik moet vertrouwen op mijn eigen intuïtie. Verder spreek ik ook dagelijks met piloten, controlekamers en de kustwacht. Als ik een kernwoord zou noemen voor mijn takenpakket is dat afwisselend. Dat past ook goed bij mij”. 

Kun je wat vertellen over carrièrekansen in de offshore?

 “Je kunt in de offshore alle kanten op. ‘The sky is the limit!’ Dat is ook écht zo. Het is wel afhankelijk van wat je ambieert. Zelf ben ik inmiddels waar ik wil zijn (en blijven). Ik wil geen andere of hogere positie. Ik kwam binnen als Medic en ben opgeklommen tot ervaren Radio Operator & HLO. Dat vind ik een heel mooi groeipad. 

“The sky is the limit!”

Het is niet zo dat ik niet verder kan groeien, maar ik zit goed op mijn plek. In alle offshore functies groei je tijdens je loopbaan van junior naar senior. Je krijgt meer verantwoordelijkheden en een hoger salaris. Ik vind het belangrijk dat je je bij een werkgever kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan.”

Uit welk hout moet je gesneden zijn voor de offshore?

“Het is geen baan die bij iedereen past. Als je liever elke avond na je werk naar huis gaat en ieder weekend vrij hebt, dan is het niets voor jou. Of het per se een mannenwereld is? Dat zou ik niet zeggen. Ik ben een stoere meid, dus voor mij geen hoge hakken of make-up. Ik ben hier helemaal op mijn plek. Je hebt wel een bepaalde mentaliteit nodig als je in de offshore werkt. Ik heb een achtergrond bij defensie en lag ook in een tentje op een open veld. Dat wil ook niet iedereen. We behandelen hier iedereen gelijk, man of vrouw. Als vrouw moet je in ieder geval niet verwachten dat iemand je tas draagt als je uit de helikopter stapt, haha.

Als je aan het begin van mijn carrière had gevraagd of ik de offshore zou typeren als een mannenwereld, had ik daar waarschijnlijk ja op geantwoord. Ze keken wel even vreemd op toen ik als eerste vrouw ‘hun platform’ opstapte. Tegenwoordig is dat heel anders. Daar kijkt niemand meer van op. We hebben nu zelfs vrouwelijke OIM’s. Die stoere meiden geven de leiding aan een platform vol met mannen.” 

Hoe is de privé-werkbalans voor jou?

“De twee weken vrij na twee weken op het platform zijn heerlijk, maar na die weken ben ik altijd blij weer terug te zijn op het platform. Ik ben nog nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik heb me in al die jaren zelfs nog nooit ziekgemeld. 

“Ik heb in 21 jaar dienstverband nog geen shift gemist.”

Ik heb fijne collega’s en leidinggevenden met wie ik alles kan bespreken. Ze kunnen op mij bouwen, maar andersom ook. Dat is een prettige wisselwerking. Vorig jaar waren er voor mij wat familieomstandigheden. Ik had toen tijd nodig om voor mijn ouders te zorgen. Dat werd direct geregeld. 

Samen met mijn zus zorg ik nog steeds voor mijn ouders. Door mijn baan kunnen we die zorg goed afwisselen. Voor mij is de offshore het ideale plaatje.” 

Zou je anderen een carrière in de offshore aanraden?

“Daar kan ik alleen maar volmondig ja op antwoorden. Alleen al de vrije tijd die je hebt. Volgens mij zijn er weinig andere banen waarbij je zo’n vrijheid hebt. Ik werk eigenlijk maar de helft van het jaar. Die andere helft van het jaar voelt voor mij als een all-inclusive vakantie. Ik heb mijn eigen gym, krijg drie maaltijden per dag voorgeschoteld en als ik naar bed ga, is het weer keurig opgemaakt. Als vrouw heb je nog meer voordelen. Je hebt dan vaak een hele kamer voor jezelf. Zeg nou zelf, dat is toch pure luxe?”