Ik moet in mijn werk 'the best between both worlds' zijn

Leen van Velzen - Logistic Operations Planner

Leen van Velzen is al 28 jaar een bekend en markant gezicht in de offshore industrie. Hoe komt een echt zeemens als hij op een kantoor aan de wal terecht? Leen neemt het leven zoals het komt en is dankbaar voor alle kansen die op zijn pad komen. Hoe de offshore verweven zit in zijn huidige functie aan wal, vertelt hij hier.

In een eerder interview vertelde je: ‘Ik ben een echt zeemens en word blij van water om mij heen’. Hoe is dat nu je niet meer offshore werkt?

“Ik mis het op zee zijn nog iedere dag. Het werk dat ik nu doe, is bijna gelijk aan dat wat ik offshore deed, misschien zelfs nog wel iets leuker. Maar ik mis die rust van het water. Mijn vrouw Ada en ik wonen aan de kust maar daar zie je het water toch maar vanaf een kant. Ik heb ooit een documentaire gezien met daarin een opname van een man die in het kustgebied stond en zei: “Ik houd ervan dat je zo ver om je heen kunt kijken. De ruimte die je naar buiten hebt, die heb je dan ook naar binnen.” En zo is het precies! Die innerlijke mens, daar kom ik veel minder aan toe nu ik niet meer offshore werk.

 

“Ik mis het op zee zijn nog iedere dag.”

 

Ik ben echt opgegroeid met die liefde voor het water en de zee. Mijn opa had een vissersboot en mijn vader was visser. Ik heb 28 jaar op zee gewerkt en enorm veel tijd voor mezelf gehad. Ik heb dat zo lang kunnen doen en daardoor zoveel verdieping in mijn leven kunnen hebben. Daar ben ik heel dankbaar voor, ik neem nooit iets voor lief. In die weken dat ik vrij was; ’s morgens wakker worden en denken; ‘Wat zal ik vandaag eens gaan doen’ dat is echt rijkdom. Ik weet nu pas wat weekend is. Dat wat bijna iedereen heeft, heb ik 28 jaar niet gehad.”

 

“Ik weet nu pas wat weekend is. Dat wat bijna iedereen heeft, heb ik 28 jaar niet gehad.”

 

Hoe komt een echt zeemens als jij dan toch aan op een kantoor aan de wal terecht?

“Ik heb mijn carrière nooit gepland. Ik doe gewoon mijn best en zie wel wat er dan op mijn pad komt. Zo ben ik ook opgevoed; je werk goed doen, doen waar je voor betaald wordt. Ik werkte op de Seafox en Dietsmann zocht een invaller voor bij de NAM, zo ben ik op de K14 terechtgekomen. Uiteindelijk heb ik daar 11 jaar gezeten. Collega’s zaten bij Total en hebben mijn naam daar opgegooid en toen ben ik daar gevraagd.

Het platform van Total waar ik werkzaam was als Radio Operator, de L7Q, werd eind 2017 helaas gesloten. Na mijn laatste shift op de L7Q, werd ik door Total gevraagd om op kantoor in Den Helder de logistieke afdeling in te werken om de werkzaamheden die wij offshore deden, over te nemen. Dit bleek door drukte en personeelsbezuinigingen onmogelijk dus werd ik gevraagd om tijdelijk mijn werk (vluchtplanning) te blijven doen in Den Helder. Na acht maanden kwam er een functie vrij bij Total in Den Haag die goed te combineren was met de vluchtplanning en werd ik daarvoor gevraagd.

Natuurlijk had ik graag op zee blijven werken maar ik ga niet zitten kniezen. Wees blij dat je werk hebt!”

Je werkt nu als Logistic Operations Planner op het Total kantoor in Den Haag. Wat heeft deze functie je gebracht?

“Ik leer heel veel (nieuwe) dingen, bijvoorbeeld hoe een corporate bedrijf werkt. Ik heb heel lang hetzelfde werk gedaan en dan wordt het toch een soort van routine. Ik moet nu weer alle zeilen bijzetten qua denkvermogen. Daarbij is het ook handig dat ik een man van de praktijk ben. Ik werk met heel veel mensen die ontzettend slim maar iets minder praktisch zijn. Ik moet in mijn rol ‘the best between both worlds’ zijn en dat is een heel leerzaam aspect. Het feit dat ik nu weer meer wordt uitgedaagd,  dat vind ik leuk. Ik ben blij met deze job en ben benieuwd waar dit mij gaat brengen. Ik kan door dit werk van waarde zijn voor Total en voor Redwave. Maar wie weet wat er nog op mijn pad komt. John Lennon heeft dat ooit zo mooi gezegd; ‘Life is what happens to you while you’re busy making other plans.’.

Afgezien van dat ik het op zee zijn mis, vind ik het ook heel fijn om altijd thuis te zijn. In moeilijke situaties ben ik er nu, bijvoorbeeld met een sterfgeval. Afgezien van nadelen, heeft het zeker ook voordelen.”

 

“Ik ben er trots op dat ik al 28 jaar mijn werk dermate goed gedaan heb, dat ik het nog steeds mag doen.”

 

Wat is het grootste verschil tussen het werk dat je deed en het werk dat je nu doet?

“De laatste 15 jaar offshore was ik naast mijn werkzaamheden als Radio Operator ook verantwoordelijk voor de vluchtplanning en de flight coördinator taken. Ik had veel contact met de piloten en de platformen over het vluchtschema, hoe laat de heli aan zou komen en hoeveel personen er dan mee moeten. Ook het maken van de vluchtroute voor de volgende dag en het afhandelen van alle administratie van de dag zelf. Alles was daar puur gericht op de planning van die dag.

Hier op kantoor in Den Haag ben ik onder andere beheerder van de ‘Frozen period planning’. Ik ben nu dus bezig met een lange termijn planning; alles wordt voor langere termijn  gepland en staat in principe twee weken voor die tijd op slot. Alle veranderingen die toch binnen die twee weken moeten plaatsvinden, komen bij mij terecht.

Ook ben ik beheerder van de planning tool waar wij mee werken. Vanaf twee weken in de planning kan Logistiek het werk doen, bijvoorbeeld de certificaten opvragen van de passagiers. Als iemand binnen twee weken voor de vlucht toch niet kan, dan loopt alles via mij. Ik communiceer dan naar de Planning. Vandaag zijn we de Seafox aan het mobiliseren, deze week de uitdaging om 120 man door te schuiven. Als ik dat eind van de week weer voor elkaar heb gekregen, dat is echt wel mooi hoor.”

 

“Ik zorg ervoor dat de chaos van planning in hapklare brokjes bij de logistiek en offshore terechtkomt.”

 

Mis je het werken in een team offshore?

“Dat team en teamgevoel heb ik hier ook. Ik werk op de begane grond van het Total gebouw. De begane grond is verdeeld in de Genius room en de Control room. Beide ruimtes zijn 7 dagen in de week bemand. In de Genius room zitten mensen ter assistentie en coördinatie van de offshore activiteiten, zowel technisch, logistiek als personeel. De Control room is 24/7 bemand. Wij zitten hier echt om dingen op te lossen die van ‘offshore’ komen.  Het is een soort offshore gevoel aan de wal. We doen het met elkaar, schouders eronder, net als offshore.”

Wat is de voldoening die jij haalt uit jouw bijdrage?

“Dat is toch de afronding van de planning. Ik zorg ervoor dat de planning zo bij Logistiek terechtkomt, dat het ook allemaal kan en mogelijk is en zij het een op een kunnen overnemen. Mijn bijdrage is dat ik ervoor zorg dat de chaos van planning in hapklare brokjes bij logistiek en offshore terecht komt.”

“Geluk komt met pieken en dalen en de kunst is om die geluksmomenten te kunnen herkennen.”

 

Heb je nog wensen of dromen op privégebied?

“Eigenlijk niet. Vroeger wilde ik altijd heel veel reizen. Maar wij zijn eigenlijk altijd op zoek naar plekken waar zo weinig mogelijk toeristen komen. En dat is tegenwoordig bijna onmogelijk. Ik wil in mijn vrije tijd ook niet veel plannen, voor mijn werk ben ik al de hele dag bezig met plannen. Er wordt gezegd dat als je veel reist, je daar een beter mens van wordt. Maar je kunt ook reizen in je hoofd en veel lezen, dan ben je er toch ook. Geluk komt met pieken en dalen en de kunst is om die geluksmomenten te kunnen herkennen. Vanmorgen stapte ik op de fiets; het was droog, windstil en zacht. Dat is zo’n moment. Als je dat kunt hebben samen, dat is geluk.”

Waar ben jij het meest trots op in je leven?

“Ik zeg altijd dat ik een mazzelkont ben, daar kun je niet trots op zijn. Ik heb mij in al mijn werkjaren nog nooit ziek gemeld maar ook dat is mazzel. Op alle plekken waar ik gezeten heb, ben ik gekomen doordat ik ervoor gevraagd ben. Dus als je dan vraagt waar ik het meest trots op ben; dat ik al 28 jaar mijn werk dermate goed gedaan heb dat ik het nog steeds mag doen.”

 

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.