Het leuke aan dit werk is dat je problemen mag helpen oplossen

Irving Booij - Construction Supervisor

Hij is begonnen als offshore Lasser/Fitter en ondertussen werkt Irving Booij alweer een aantal jaar als Construction Supervisor. De platformen van Wintershall kennen inmiddels geen geheimen meer voor hem (alleen verrassingen). En de oplossing voor dat ene probleem vinden, blijft het mooiste dat er is! Hij vertelt je hier over zijn carrière en de liefde voor het offshore werken.

Op het moment dat Irving zijn verhaal vertelt, is hij thuis aan het werk. Een aanpassing in de indeling van zijn offshore schema, mede door corona. Waar hij normaal gesproken twee weken op en twee weken af loopt, gaat hij nu naar zee voor het opnemen of bekijken van een probleem. Vervolgens werkt hij thuis de opdracht, het probleem en de oplossing verder uit. Iets dat voorheen offshore gebeurde. Vanwege de geringe bed space aan boord gedurende de COVID periode, staat hij momenteel ook gewoon weer heerlijk te sleutelen en lassen. Waar nodig, alleen of met de crew.

 

“Ik zou niets anders willen dan dit.”

 

Construction Supervisor en probleemoplosser

“Als Construction Supervisor word ik erbij gehaald als iets stuk is of niet meer naar de zin van de opdrachtgever functioneert. Bijvoorbeeld laatst bij een put die staat te schommelen in de caisson. De klant vraagt mij dan “Wat denk jij, je hebt zoiets al eerder gefixt.” Dat is het mooie van ons werk, je bekijkt een probleem en kan meedenken over de beste oplossing en de manier waarop je tot die oplossing komt. Ik ben Construction Supervisor binnen ons Construction & Maintenance team bij Wintershall. Ik loop contra aan mijn collega Supervisor Gerard Oldenkamp. We doen het onderhoud aan alle eilanden van Wintershall op de Noordzee op het gebied van metaalbewerking en de shutdown werkzaamheden binnen ons vakgebied. Dat is behoorlijk veel onderhoud.

In de loop der jaren heeft de tand des tijds toegeslagen en dat houdt ons flink bezig. De HMI en HSE & Operations lopen rondes over het platform en daar komt altijd wel weer werk uit. Dat varieert van dagelijks onderhoud, zoals het verhelpen van slijtage en corrosie, tot de grotere onderhoudsprojecten. Daarnaast komen er vanuit Staatstoezicht ook aanpassingen die moeten worden doorgevoerd. Dan hebben we nog de voorbereidingen voor de jaarlijkse en 4-jaarlijkse shutdowns. De grotere klussen plannen  we in de zomermaanden omdat het gasverbruik dan lager is en dit hangt samen met de productiviteit van alle platformen op de Noordzee. We kijken wat, waar moet gebeuren en plannen de werkzaamheden vervolgens in samenspraak met Wintershall in. Door COVID zijn we anders gaan werken op zee. Voorheen was het zo dat we via de HMI de werkzaamheden doorkregen, nu loopt dat ook via het kantoor van Wintershall.

Op dit moment gaan we met een boot de platformen langs om het onderhoud te doen. We worden dan ’s ochtends vroeg afgezet door een ‘walk to work’ (WTW) boot en ’s avonds weer opgepikt. In die tijd aan boord nemen we zoveel mogelijk werk op en voeren we, waar we kunnen, reeds voorbereidde werkzaamheden uit. In Maximo, het onderhoudsprogramma waar wij mee werken, plannen we de klussen in en zo zetten we de werkpakketten klaar. Ook de HMI kan hier werk of een aantekening in kwijt en vervolgens pakken wij het werk weer op. De mannen vullen hun bevindingen ook in Maximo in. Bijvoorbeeld wanneer een klus gereed zal zijn en of er aanvullende acties nodig zijn.”

 

“Het leuke aan dit werk vind ik vooral dat je problemen mag helpen oplossen.”

 

De overstap van onshore naar offshore constructie

“Ik werkte voorheen voor las- en constructiebedrijf P. Smit in Den Helder en in 2000 ben ik voor hen begonnen met naar zee gaan. Dat wilde ik graag zodat ik meer vrije tijd zou hebben. Op een gegeven moment konden zij mij dat niet langer bieden en ben ik overgestapt naar een agency. Uiteindelijk ben ik met Redwave in contact gekomen en sindsdien werk ik offshore. De vrije tijd die ik door mijn offshore schema heb, vind ik heel erg fijn. Normaal gesproken werk je 40 uur per week en ben je ’s avonds moe van je werk en heb je te weinig tijd voor andere dingen. Nu heb ik in mijn periode af tijd om lekker met mijn gezin samen te zijn, aan mijn huis aan de slag te gaan of een maatje te helpen met laswerk aan zijn bootje. Ik ben altijd wel bezig, verbeteringen aanbrengen of aanpassingen doen aan onze villa in Den Helder City, haha.

We hebben toch een technische vak hè, dus je doet dat soort dingen zelf of samen. Ik heb nu zelfs tijd voor een interview op maandagochtend (zegt hij lachend).

Het werk offshore bevalt mij goed. Werken in de constructie op zee vind ik altijd lekkerder. Op zee werken is zo’n andere wereld dan bijvoorbeeld in de fabriek. Alleen al het feit dat je niet naar je werk hoeft te fietsen. Daarnaast heb je veel meer vrijheid in je werk en wordt je niet opgejaagd. Ieder team heeft offshore zijn eigen taken en daarbinnen heb je je eigen taken. Je bespreekt het werk met elkaar. Een groot teamwerk, zo hoort het te gaan en dat lukt ook meestal wel.”

 

“Op zee werken is zo’n andere wereld dan bijvoorbeeld in de fabriek.”

 

Van Lasser naar Supervisor

“De eerste jaren via Redwave werkte ik offshore als gecertificeerd Lasser/Fitter aan constructies en piping op het platform zoals trappen, hekken, supporting en leidingen. Puur onderhoud, reparatie en vernieuwing aan het eiland zelf. Op een gegeven moment werkten Gerard en ik als Voormannen. Maar er kwam steeds meer werk en meer mensen en het was voor de toenmalige Supervisor Ger Dekker alleen niet meer te doen om al dat werk op te nemen. Nadat Ger met pensioen ging, werd Gerard eerst Supervisor en vervolgens werd ik via Wintershall ook gevraagd voor de Supervisor functie. Het leuke aan dit werk vind ik vooral dat je problemen mag helpen oplossen. Als je de oplossing voor een probleem vindt, dat is het leukst en geeft mij enorm veel voldoening in mijn werk! Ik vind het ook altijd nog erg lekker om zelf aan de slag te zijn, handen uit de mouwen. In een drukke periode lukt dat niet. Dan kom je er zelf bijna niet aan toe om naar buiten te gaan. Je bent dan te druk met het voorbereiden van het werk, plannen en het bestellen van materialen en zorgen dat het werk op tijd af komt.”

 

“Je doet het met elkaar, that’s it.”

 

Wat maakt jou een fijne Supervisor om onder te werken?

“Ik ben makkelijk in de omgang en heel benaderbaar. De Welder/Fitter ploeg bestaat uit allemaal Redwave collega’s. We werken met een vast team, vaste gezichten. Dat is erg prettig. We weten van elkaar waar we aan toe zijn. Wat iedereen kan en wanneer ik ze, in samenspraak met de planning van Redwave, kan inplannen. En andersom geldt dat net zo, het team weet ook wat ze aan mij hebben. Vooral in ons vakgebied moet je aan boord goed weten wat je doet. De jongens krijgen hun werkpakket/Maximo werkorders en kunnen daar zelf mee aan de slag. Zolang wat ze doen, maar veilig is.”

 

“Op zaterdagavond genieten we soms van een film en een bruine fruitschaal.”

 

Wat mis je het meest als je op zee bent?

“Ja dat is toch het thuisfront, daar doe je het uiteindelijk ook voor. Voorheen moest je in de rij staan voor de telefoon om even naar huis te kunnen bellen. Was je eindelijk aan de beurt, waren ze niet thuis of in gesprek. Moest je weer achter in de rij aansluiten. Dat is tegenwoordig, in het internet tijdperk, allemaal toch een stuk makkelijker. Maar het is ook een stuk gewenning hoor. Als je offshore bent, werk je tot 19:00 uur. Dan ga je eten, kijkt het journaal, douchen, nog even naar huis bellen en dan is je dag alweer om. Op zaterdagavond hebben we weleens een filmavond onder het genot van een ‘bruine fruitschaal’ (snacks uit de frikandellenvijver). Verder kunnen we een spelletje doen, je kan sporten of er wordt ook wel muziek gemaakt. Op de P6A  hadden we een schilder die kon aardig goed gitaar spelen. Die leert een ander dan ook een beetje pingelen. Je doet het met elkaar, that’s it. Je moet met elkaar werken en leven aan boord. Je hoeft toch ook niet iedereen leuk te vinden, maar je moet wel samen door een deur kunnen.

Ik zou het niet anders willen dan dit, het liefst zou ik tot aan mijn pensioen op zee werken.”

 

 

 

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.