Ik loop liever met een bahco in mijn hand dan met een boodschappentas

Inca Balk- van der Meer - Oil Movement Operator

Inca Balk – van der Meer werkt als Oil Movement Operator in de haven van Rotterdam. Op haar achttiende begonnen in de techniek en na een uitstap van tien jaar weer terug in de ‘mannenwereld’. Haar trots om deel uit te maken van een stuk Nederlandse arbeid in het havengebied, deelt zij hier met ons.

Als vrouw een steiger in de haven bemannen, hoe ben jij in de techniek beland?

“Op mijn 17de werd ik uitgeloot bij de Modevakschool en ben ik bij AVR afvalverwerking in de Botlek Rotterdam gaan werken. Aanleiding hiervoor was de toenmalige campagne van de Overheid,  ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Doel van deze campagne was meer vrouwen in de techniek te krijgen. Ik ben daar gaan werken in de fabriek tussen voornamelijk mannen, voor mij toen stuk voor stuk ‘grote broers’. Ik vond het heerlijk deel uit te maken van een team en de sfeer en cultuur van de techniek en een zogenaamde ‘mannenwereld’ vond ik erg prettig. Daarbij werkte ik in een volcontinu rooster en merkte al snel de voordelen hiervan; geen file onderweg naar het werk of naar huis en geen boodschappen hoeven doen in de weekenddrukte.

Toen ik zwanger raakt van mijn dochter moest ik helaas stoppen met het werken in de fabriek en in de volcontinu. Het is niet te doen om opvang te krijgen als je op deze tijden werkt. Ik kon toen overstappen naar een leidinggevende rol in een dagdienst functie in de fabriek. Uiteindelijk heb ik die leidinggevende rol weer moeten teruggeven omdat ik parttime ging werken. Na 22 jaar gewerkt te hebben bij de AVR heb ik bij een latere reorganisatie mijn functie overgedragen aan een ander en ben ik gestart met kinderopvang aan huis. Zo kon ik zelf voor mijn kleine meid zorgen en was ik evengoed financieel onafhankelijk. Dat is altijd heel belangrijk voor mij geweest, om mijn eigen broek op te kunnen houden. Dit was een groot succes maar een groot nadeel hiervan was dat ik werkweken maakte van 60 tot 70 uur. Mijn dochter is nu twintig en voor mij is nu de tijd gekomen om mijn eigen vleugels opnieuw uit te slaan. De techniek blijft mij trekken en zo ben ik terecht gekomen bij Redwave.”

 

“Ik vind het machtig om in mijn overall op zondagnacht deel uit te maken van de Europoort.”

 

Wat trekt je zo aan in het werken in de haven?

“Het werken in de techniek en in de haven is een compleet andere wereld. Dat heeft niets te maken met het feit dat ik met mannen werk of in een mannenwereld werk, maar alles met het werk dat je doet, de mentaliteit en het werk dat je aflevert.

Ik vind het machtig om in mijn overall op zondagnacht deel uit te maken van de Europoort. De zon daar te zien ondergaan of opkomen. Je maakt deel uit van een stuk Nederlandse arbeid. De haven trekt mij en is absoluut iets dat mijn keuze voor dit werk bepaald heeft. Ik ging altijd al vaak naar de Maasvlakte, en als ik door de Botlektunnel rij voel ik echt die trots! Ik ben heel trots op wat we met elkaar bewerkstelligd hebben, bij en door de aanleg van de haven en alles eromheen.

 

“Ik ben heel trots op wat we met elkaar bewerkstelligd hebben.”

 

Het werkt dat ik nu doe als Oil Movement Operator is heel anders dan het werk dat ik in de fabriek bij de AVR deed. Ik ben nu niet meer puur aan het sleutelen maar ben hoofdzakelijk bezig met het aan- en afkoppelen van de slangen en de administratie die mijn werk met zich meebrengt. Ik zit nu nog in mijn inwerktraject. Begonnen bij de gaspoort en sinds een paar maanden aan de slag op de steigers. Nu nog samen met een collega, pas als je het examen voor de steiger hebt gehaald, mag je zelfstandig aan het werk. Het inwerktraject is prima, alles wordt goed uitgelegd en als ik het niet weet dan vraag ik het. Wanneer ik mijn examens heb gehaald ben ik verantwoordelijk voor mijn eigen steiger. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor het laden en lossen van binnenvaart- en zeeschepen, de veiligheid op en rond de steiger, het op orde houden van het steigerkantoor en de administratie. De functie is echt heel divers.”

 

 

Teamwerk

“Bij BP werken we in een vast team. Ik ben niet de enige vrouw, bij BP zelf is ook nog een vrouwelijke Oil Movement Operator in dienst. Ik voel weer hoe het is om deel uit te maken van een team, dat heb ik echt gemist. Mijn collega’s zijn heel belangrijk voor mij, met mijn maten van mijn vorige werkgever heb ik ook nog steeds een hele goede band. Ik ben een ‘mensenmens’. Ik zeg altijd ‘Je kan het niet alleen, je hebt mensen, een back up nodig. ‘. Je kunt wel eens mot hebben maar als je elkaar nodig hebt, dan ben je er voor elkaar.”

 

“Ieder mens is anders en heeft een andere kracht, juist dat vormt een team.”

 

Continu rooster

“Nog een belangrijk argument voor mijn keuze voor Oil Movement Operator is dat ik weer werk in een volcontinu rooster. Neem bijvoorbeeld vandaag; ik ben de hele dag vrij en ga pas vanavond aan het werk. Ik vind het heerlijk om met man en kind aan de eettafel te kunnen zitten. Daarnaast zorgen de onregelmatige diensten voor veel meer vrije tijd. Dat geeft mij de kans om ook andere dingen te doen want er is zoveel dat ik leuk vind! Ik ben vrijwilligster bij stichting Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor de duizenden kinderen in Nederland die noodgedwongen niet meer thuis kunnen wonen. Deze kinderen hebben af en toe een break nodig en daar zorgt de stichting met hulp van opvoeders of verzorgers voor. Doordat ik doordeweeks vrij ben, kan ik mee met bijvoorbeeld een dagje weg. Fantastisch dat je deze kinderen zo’n dag even uit de misère haalt, dat hebben ze zo nodig. Het is emotioneel ook wel pittig hoor, je waardeert weer wat je zelf hebt. Ook heb ik gesolliciteerd bij de vrijwillige Brandweer. Ik heb vroeger altijd bij de Bedrijfsbrandweer gezeten en toen ik zwanger raakte van mijn dochter zat ik net in de sollicitatieprocedure voor de vrijwillige Brandweer. Nu pak ik dat weer op, dus ik ben weer volop aan het hardlopen en gezond aan het leven zodat ik de keuring haal. Ook ben ik graag in de keuken te vinden dit is mijn grootste hobby, ik heb meer dan twee jaar les gehad van de goede (beste) koks die werkzaam waren en les gaven in Las Palmas. Ik heb daar heel wat uurtjes gekookt en heel veel geleerd en pas nog steeds die vaardigheden toe.

Mensen zeggen soms ‘Wat heb jij een mooi leven, je hebt geluk gehad’. Dan zeg ik; ‘Ho even. Ik heb geen gelukmuntje gevonden, ik heb dat geluk zelf gerealiseerd.’ De weg naar geluk krijg je niet, die verdien je zelf.”

 

“Ik loop liever met een bahco in mijn hand dan met een boodschappentas.”

 

Moet jij je meer bewijzen in de technische wereld omdat je vrouw bent?

“De technische wereld is nog steeds overwegend een ‘mannenwereld’ ook al is die term heel cliché. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik mij extra moet bewijzen. Je moet gewoon zijn wie je bent. Mijn mannelijke collega’s vinden het vaak juist leuk, een vrouw in het team. Natuurlijk heb je weleens te maken met collega’s die eerst sceptisch zijn. Als ik mij dan moet bewijzen dan doe ik dat toch, prima. Het is ook maar net hoe je jezelf opstelt. Ik pak ook het vieze werk aan. Je wilt deel uitmaken van de groep dus moet je ook alles aanpakken. Ook de bemanning van de schepen die hier aanleggen, reageert juist positief op het feit dat de steiger bemand wordt door een vrouw. En als het nodig is, ben ik mondig genoeg om er iets van te zeggen. Ik ben een gever, met Pasen en met Kerst bijvoorbeeld vind ik het leuk om mijn collega’s te verrassen met een aardigheidje, dat is dan weer mijn vrouwelijke kant. In mijn vrije tijd heb ik dat ook hoor; lippenstiftje op of hakken aan. Maar ik loop nu eenmaal liever met een bahco in mijn hand dan met een boodschappentas.”

Vrouwen in de techniek

“De technische wereld is helaas nog steeds overwegend een mannenwereld. Ik denk niet dat het ligt aan het aanbod, ook op scholen worden meisjes tegenwoordig voldoende bewust gemaakt van de mogelijkheden in de technische sector. Wel is het zo dat vrouwen, zeker in de uitvoerende technische functies, nu eenmaal tegen bepaalde zaken aanlopen. Als je zwanger bent, mag je bijvoorbeeld niet met chemicaliën werken. Dat is tijdelijk nog wel op te lossen maar als je eenmaal kinderen hebt dan is het niet te doen om in een continu rooster te blijven werken. In het rooster moet je ook ’s avonds of ’s nachts werken, de kinderopvang is daar niet op ingericht. Daardoor zie je veel dat vrouwen wel starten in de techniek maar zodra ze kinderen krijgen dan gaan ze er vaak weer uit. Dat is zo jammer.”

 

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.