Zijn werk als Senior Mechanical Technician offshore geeft hem het beste van beide: veel afwisseling en uitdaging in het werk en de regelmaat van een offshore werkrooster waarin vrij zijn ook echt vrij is. Collega Erik Overzet switchte van zeer specialistisch werk aan de wal naar veel meer afwisseling in zijn werk offshore. Niet precies weten wat de dag gaat brengen maakt voor hem zijn werk extra leuk.
“De offshore wereld was mij niet onbekend. Voordat ik volledig offshore ging werken, werkte ik voor een bedrijf waar ik revisie en onderhoud deed aan zuigercompressoren. In die functie ging ik al incidenteel offshore om daar mijn werkzaamheden uit te voeren. Ik zat dan een dag tot anderhalve week offshore op locatie bij de klant. Toen ik voor een klus op locatie bij Dana zat, hoorde ik dat er een positie vrij kwam. Er werd mij toen gevraagd of ik interesse had in deze functie. Omdat Dana de Mechanic rollen via Redwave vervult, heb ik toen contact gezocht met de recruitment afdeling van Redwave. Mijn loopbaan is eigenlijk van kansen aan elkaar geplakt. Ik ben altijd via via van de ene naar de andere baan gerold.”
“Mijn loopbaan is eigenlijk van kansen aan elkaar geplakt.”
“Eigenlijk heb ik altijd al in de olie- en gasindustrie gewerkt, al is dit nooit een bewuste keuze geweest. Ik ben begonnen in de visserij, in de machinekamer. Machines en techniek hebben mij altijd getrokken. Op een gegeven moment wilde ik daarmee stoppen en heb ik mij ingeschreven bij een uitzendbureau. Zij kwamen met de baan bij Noordgas Transport. De werkervaring die ik daar heb opgedaan bij het werk aan een gasbehandelingsstation in de Eemshaven, sluit heel goed aan op mijn werk offshore.”
Wat is voor jou het grootste verschil tussen een baan aan de wal en offshore werken?
“In mijn vorige functie aan de wal werkten we met diverse onderhoudscontracten bij verschillende klanten. Dat hield dus in dat ik gebeld kon worden en meteen naar locatie moest om daar onderhoud te plegen of een storing op te lossen. Waar werk was, was ik ook. Dat betekende ook regelmatig overwerken, ook in het weekend. In een offshore schema weet je precies waar je aan toe bent, en als je vrij bent, ben je ook echt vrij. Offshore werken is dus eigenlijk alles behalve onregelmatig werken.
“Waar werk was, was ik ook.”
Die regelmatigheid van dat offshore werkschema heeft zeker meegespeeld in mijn keuze om de overstap naar de offshore te maken. Maar de belangrijkste reden is toch wel dat het werk en de werkzaamheden zelf mij heel erg leuk leken. De techniek offshore en de grootsheid daarvan zijn geweldig! Ik deed heel specialistisch werk, puur onderhoud en revisie. Nu heb ik veel meer afwisseling, ik werk aan pompen, motoren, compressoren en ben ook bezig met zaken als het voorbereiden van een shutdown.”
“De techniek offshore en de grootsheid daarvan is geweldig!”
“Ik heb de eerste drie jaar offshore als Mechanic gewerkt. Mijn huidige functie is Senior Mechanical Technician. Eigenlijk zit er niet veel verschil in de werkzaamheden zelf. Het echte verschil is dat je veel meer zelfstandig werkt en jezelf kan redden. Ik ben van mezelf al iemand die zelfstandig werkt dus dat verschil merk ik niet zo.”
Hoe zit een standaard werkdag er voor jou uit?
“Het leuke aan mijn huidige werk is dat iedere dag anders kan zijn. Op een ‘standaard dag’ begint de dag met een dagelijks rondje op de plant waarbij ik onder andere de oliepeilen check. Daarna ga ik aan de slag met het gepland onderhoud aan bijvoorbeeld de pompen. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat ik ’s ochtends wakker wordt en dat ik meteen aan de slag ga met het opzoeken van een storing in bijvoorbeeld een turbine. Dat is nou juist het leuke aan dit werk, die afwisseling. Een standaard dag ken ik eigenlijk bijna niet. Daarnaast heb je een bepaalde mate van vrijheid in het plannen en uitvoeren van je werkzaamheden die ik heerlijk vind. Natuurlijk werk je onder de Supervisor maar als je laat zien dat je die vrijheid aankan, dan laten ze je los.
Bij Dana doen de Mechanics ook werk op de kraan. Ik heb bij mijn start dus ook meteen mijn offshore kraanpapieren gehaald. Ik doe regelmatig een kraanklus. Bijvoorbeeld spullen lossen als er een supplier onder het platform ligt maar ook het liften van zeewaterliftpompen. Dat zijn leuke klussen. Per shift variëren mijn kraanuren van 4 tot soms wel 15 uur. Waar ik in mijn werk als Senior Mechanical Technician meer zelfstandig werk, ben je bij het kraanwerk afhankelijk van de samenwerking met de Banksman die onderaan de kraan staat. Die afwisseling is leuk.”
Wat draagt jouw werk bij aan het geheel?
“Samen houden wij als technische dienst de boel draaiende aan boord van het platform. We houden met ons werk het hele eiland in goede staat. Repareren wat er gerepareerd moet worden op mechanisch vlak als onderdeel van de technische dienst. De technische dienst verricht onderhoud en reparaties op mechanisch, elektrisch en instrumentatie gebied. Per shift bestaat de technische dienst uit: twee Mechanics en twee E&I-ers en natuurlijk de Supervisor daarboven. De E&I-ers zijn verantwoordelijk voor het elektrische en instrumentatie gedeelte. Mijn deel is puur mechanisch.
De sfeer onderling is erg goed. Dat is voor mij ook echt een van de mooie dingen aan mijn werk offshore. Het werken in een team vind ik heel fijn. Aan boord lees ik graag, heb altijd een boek mee. Maar ook muziek maken is een van mijn hobby’s. Er zijn aan boord instrumenten en ik speel akoestische gitaar en basgitaar. Er zijn meer collega’s die instrumenten bespelen dus als we samen aan boord zijn, maken we samen muziek.”
“Offshore werken is alles behalve onregelmatig werken.”
“Thuis is dat ook een grote hobby van mij, muziek maken. Daarnaast werk ik ook graag met hout als ik thuis ben. Ik ben op het moment met een houtprojectje bezig, het maken van een kast. Mijn vrouw heeft sinds drie jaar een eigen bloemenwinkel en daar doe ik de administratie voor. Ik ben een man van de cijfertjes dus ik vind dat erg leuk om te doen. We gaan met de winkel binnenkort verhuizen naar een groter pand en ik ga het interieur maken van de nieuwe winkel. Dat heb ik voor de eerste winkel trouwens ook gedaan. Dat zijn leuke projecten en daar heb ik mooi de tijd voor als ik drie weken thuis ben. Mijn vrouw en ik hebben samen twee kinderen van 12 en 17 jaar. Door mijn offshore schema van twee weken op en drie weken af, heb ik ook veel meer tijd voor hen. Zij hebben er nooit moeite mee gehad dat ik die switch naar de offshore heb gemaakt. Ik zag ze door mijn werk aan de wal alleen in het weekend of ’s avonds even voordat ze naar bed gingen. Als ik nu in mijn periode af zit, ben ik thuis als ze uit school komen. Er is juist meer tijd voor en met elkaar.”
Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.