De truc in het leven; iets doen wat je leuk vindt

Erik - Fitter

Erik Jager is nu zo’n tweeënhalf jaar Fitter bij Redwave. Vroeger had hij nooit gedacht dat hij nu een baan zou hebben die hij zo leuk zou vinden, dat hij zelfs in zijn vrije tijd bezig zou zijn met zijn vakgebied. Wat het werk als Fitter voor hem is? “Je hersenen laten kraken op lastige berekeningen en goed zijn in wat je doet, dat is de kick van dit werk.”

Hoe zou jij de functie Fitter in één zin omschrijven?

“Poeh dat is best lastig. Je hebt binnen de functie Fitter meerdere gradaties; Hulp Fitter, Tweede Fitter en Eerste Fitter. Natuurlijk zijn je werkzaamheden afhankelijk van je exacte functie.  Maar het komt er eigenlijk op neer dat een Fitter pijpsystemen fabriceert, installeert en onderhoudt. Je moet tekeningen kunnen lezen en interpreteren, je zoekt de onderdelen en het gereedschap bij elkaar en vervolgens ga je iets creëren. Daarbij is het heel belangrijk dat je weet hoe je verschillend gereedschap gebruikt. Dat je weet hoe je met een waterpas werkt bijvoorbeeld. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het in de praktijk vaak niet. Als Fitter moet je precies zijn. Het komt vaak voor dat je tijdens het fabriceren van het leidingwerk constant aan het aanpassen bent. Daar moet je tegen kunnen en luchtig en met humor mee omgaan, dat is part of the job. Vooral als je begint met dit werk en nog niet alles weet, goed luisteren en je leergierig opstellen. En belangrijk; weten wanneer je je mond moet houden wanneer je ergens het fijne niet van weet”.

 

“Het samenstellen van leidingwerk is millimeterwerk, juist dat vind ik geweldig aan mijn werk.”

 

Zijn je werkzaamheden als Fitter offshore anders?

“Offshore werkt het net iets anders. Daar worden de leidingen al voorgebouwd aan de wal en in een container op het platform aangeleverd. Offshore ga je de installatie vervolgens plaatsen. Je bent dan dus volop aan het sleutelen en werkt nauw samen met je E&I en Operator collega’s aan boord. Ook dan ben je weer bezig met berekeningen en waar nodig aan het aanpassen. De installatie moet op elevatiehoogte gehangen worden, waarbij de zeespiegel het nulpunt is. De hoogteberekeningen van een platform zijn aan de hand van het Normaal Amsterdams Pijl (NAP) gemaakt en er is altijd een deckplan van het platform beschikbaar met de elevatiehoogte per deck. Dus met behulp van het deckplan bepaal je en meet je uit waar de installatie moet komen. Je hebt ook veel te maken met verschillende soorten appendages. Het is belangrijk dat je die kunt identificeren en dat je weet welk appendage, welke functie heeft in het systeem. Die variatie in mijn werkzaamheden vind ik mooi. Aan wal moet je zelf het leidingwerk bij elkaar zoeken en alles voor bouwen, die ervaring is offshore heel nuttig. Als er nu iets niet klopt aan het voor gebouwde leidingwerk en het moet terug naar wal, kan ik precies uitleggen wat er niet goed is. Wel zo handig.”

Had jij vroeger gedacht dat je Fitter zou worden?

“Ik had vroeger geen idee wat ik wilde worden. Daarom ben ik de opleiding Handel & Verkoop aan het Noorderpoort college gaan volgen. Dat was het meest algemeen. Mijn interesse in het lassen is eigenlijk voornamelijk ontwikkeld door de mensen om mij heen die daar mee bezig waren. Daarna richtte ik mij op het fitten. Het samenstellen van leidingwerk is millimeterwerk, juist dat vind ik geweldig aan mijn werk. Je moet heel goed nadenken voordat je iets in elkaar zet. Als je je leidingwerk plaatst en monteert met de bijbehorende supports, dan is het belangrijk erg precies te zijn. Wanneer je er in de eerste twee meter van een bouwwerk van totaal tien meter al twee a drie millimeter naast zit, dan kom je op het einde waarschijnlijk niet meer uit en past het niet. Dus als je ergens een millimeter naast zit, moet je zorgen dat je dat direct herstelt. Je kan niet zeggen: “laat dat kleine verschil maar zitten”. Dan komt bijvoorbeeld de lasser in de problemen. Je werkt met duur materiaal en ook een lasser heeft zijn uurloon. Een klein verschil in de berekening van het leidingwerk kost dus echt geld. Juist omdat ik al die aspecten van mijn werk echt leuk vind, ben ik er goed in geworden.”

Hoe ben je in de offshore wereld beland?

“Het is voor mij echt een bewuste keuze geweest om offshore te gaan werken. Die wereld en de mentaliteit past bij mij. Als je aan land in een werkplaats Pijpfitter bent, gaat alles op tijd; je moet bij een werkgever aan wal vaak in- en uitklokken en iedereen let op je. Daar kan ik niet tegen, ik heb een bepaalde mate van vrijheid nodig. Offshore doet iedereen zijn werk en als je laat zien dat je dat goed en serieus doet, krijg je die vrijheid en voel je niet constant druk. En daarbij, de vrijheid die je hebt als je twee weken thuis bent. Waar heb je dat? Daarnaast ligt de veiligheid veel hoger offshore. Ik kan er slecht tegen als iedereen maar wat doet, zonder dat het is doorgesproken. Offshore wordt de werkwijze en de aanpak uitvoerig besproken. Er ligt een plan maar als iemand een beter argument of plan heeft, is dat bespreekbaar en wordt er naar je geluisterd. Men gaat voor de beste manier, zelfs als het werk daarvoor moet worden uitgesteld.”

Op welk project werk je offshore?

“Ik word door Redwave flexibel ingezet op verschillende projecten. Op dit moment werk ik bij Oranje Nassau in een twee-op-twee-af nachtdienst schema. Als ik thuis ben, pas ik mijn ritme daar ook wel een beetje op aan hoor. Anders is de overgang naar dat nachtdienst ritme best groot. Mijn vriendin begrijpt het belang daarvan en steunt mij daarin. Ik heb niet bewust gekozen voor het flexibele werken maar het bevalt mij goed. Ik kom overal, er is altijd wel weer ergens iemand nodig. De inhoudelijke afwisseling van de projecten spreekt mij daarbij ook erg aan.”

 

“Ik heb niet bewust gekozen voor het flexibele werken maar het bevalt mij goed. Ik kom overal, er is altijd wel weer ergens iemand nodig”

 

Waaruit haal jij de voldoening in je werk?

“Als ik een project heb afgerond en mijn opdrachtgevers zijn te spreken over wat ik heb gedaan. Dan ben ik blij, is de opdrachtgever blij en Redwave is blij. Klinkt misschien simpel, maar mijn doel is dat iedereen blij is met het werk dat ik heb gedaan. Ook blijven leren binnen mijn vakgebied geeft mij voldoening. Ik werk vaak met collega’s die al twintig jaar offshore werken. Van die mensen kan je veel leren, ze hebben vaak simpele foefjes om iets op te lossen. Door goed op te letten en vragen te stellen, leer ik altijd weer iets wat ik zelf kan gebruiken.

Daarnaast probeer ik overal waar ik kom zoveel mogelijk lol te hebben. Ik ben loyaal en heb plezier in mijn werk. Dat is toch de truc in het leven; iets doen wat je leuk vindt.”

Werk is werk en thuis is thuis?

“Nou, dat gaat voor mij niet helemaal op hoor. Ik vind het juist leuk om mezelf ook in mijn vrije tijd uit te dagen met moeilijke constructies en berekeningen. Op dit moment ben ik bezig met een beeld voor in huis, een soort vertakking op een pijp. Ik wil mijn hersens niet alleen laten kraken als ik aan het werk ben, maar ook thuis. Ik vind mijn werk super, maar geniet nog veel meer tijdens mijn periode af. Mijn vriendin en ik hebben drie honden, die genieten van mijn aandacht als ik thuis ben. Lekker wandelen en spelen. Met mijn online vrienden mag ik graag eens een spelletje op de Playstation spelen, of een online pokertoernooi organiseren. Zelf voetballen doe ik helaas niet meer vanwege een oude meniscusblessure. Wel ben ik nog steeds lid van de plaatselijke voetbalvereniging en ik sta dus nog regelmatig langs de lijn om een wedstrijd te kijken. Op een doordeweekse dag genieten van een ontbijtje bij de bakker. Om half elf ’s morgens tussen mensen zijn die daar alleen tijd voor hebben omdat ze met pensioen zijn … dat is toch rijkdom!”

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.