Vanaf de wal heb ik impact op het productieproces op de Noordzee

David Beneker - Operator Mechanic

David Beneker is sinds 2011 bij Redwave in dienst. Hij is begonnen met ‘wat sleutelwerk op zee’ en is doorgegroeid tot onshore Operator / Mechanic. Momenteel werkt David bij Wintershall. In dit verhaal vertelt hij wat zijn werk leuk maakt en hoe hij merkt dat hij aan het offshore proces bijdraagt.

Wat maakt het werken als Operator / Mechanic interessant voor jou?

“Natuurlijk is elke dag tot op zekere hoogte anders en maakt het veel verschil in welke dienst je werkt. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat je het onverwachte moet verwachten. Op ieder moment kan er een alarm afgaan, die onmiddellijke actie van ons vereist. Wij zijn namelijk het eerste aanspreekpunt in geval van calamiteiten. Je hebt dus een ontzettend verantwoordelijke rol.

Wat ik ook leuk vind, is dat mijn werk afwisselend is. Zo ben ik bijvoorbeeld elke dag wel bezig met het afhandelen van telefoontjes van collega’s op platformen, Pipeline Operators of Gasafnemers. Omdat we contactpersoon zijn voor verschillende partijen, moet je snel kunnen schakelen. Overdag is het daarom vaak niet mogelijk je compleet te concentreren op één project. Doordat je zoveel variatie in je werkzaamheden hebt, word je wat dat betreft een beetje geleefd.

Tijdens het werken als Operator / Mechanic stuur je in zijn algemeenheid het offshore productieproces van een afstand bij. Als bijvoorbeeld het systeem aangeeft dat er een put ‘gewassen’ moet worden, kunnen we dat gelijk oppakken. Door een verzouting onderin een put, wordt de opbrengst minder. Dan sluiten we de put vanuit Den Helder in en pompen we er zoet water in. We sluiten soms ook putten in die we niet wassen, maar wachten totdat de putdruk weer voldoende hoog is.”

 

“Vanaf de wal wassen we een put op de Noordzee.”

 

Hoe ziet een werkdag als Operator / Mechanic eruit?

“Als Operator / Mechanic werk ik in 8-urige shifts in drie verschillende ploegen: ochtend, middag en nacht. In mijn werk voor Wintershall werk ik vanuit de onshore CCR (Central Control Room) in Den Helder. Het werk start met een mondelinge wisseling van de wacht. Ik schrijf de dingen op waar extra op gelet moet worden. Daarna begin ik meestal met het controleren van onze gascontracten. Vaak heb ik ondertussen de belangrijkste proces trends, e-mails en de lijst met alarmen van de laatste 24 uur bekeken.

In de ochtenddienst ligt de nadruk op de rapportages. In de middagdienst draait het vooral om onduidelijkheden doorspreken met offshore collega’s. In de nachtdienst houden we ons bezig met het zo zelfstandig mogelijk oplossen van onverwachte situaties. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat we offshore collega’s moeten storen in hun vrije tijd. Als er in de nachtshift dingen gebeurd zijn waarvoor ze niemand wakker hoefde te bellen, is het aan de dagshift om dat op te pakken. Ondanks dat elke dag anders is, kun je dus wel spreken van een soort van ritme”

Heb je er bewust voor gekozen om in ploegendienst te gaan werken?

“Het is destijds voor mij geen bewuste keuze geweest om in een ploegendienst te gaan werken. Het draaide bij mij meer om de keuze om van de offshore de onshore in te gaan. Omdat er een kindje op komst was, vond ik het belangrijker om dicht bij huis zijn. Daarom heb ik nu heel bewust voor onshore werk gekozen. Als je als Operator wilt werken, ontkom je er bijna niet aan om in een ploegendienst te werken. Processen gaan ook ’s nachts gewoon door, dus dat is een keuze waar je je bewust van moet zijn. Er zitten gelukkig veel voordelen aan het werken in ploegendienst! Zo ben ik bijvoorbeeld veel vaker dan andere ouders in staat om mijn kinderen te zien.”

 

“Ik ben veel vaker dan andere ouders in staat om mijn kinderen te zien.”

 

En waarom wilde je dan zo graag specifiek als Operator aan de slag?

“In mijn beginjaren op zee deed ik nog wel eens wat sleutelwerk, maar dat werd in de daaropvolgende jaren steeds minder. Dat is zo gegroeid door de opdrachten die ik heb gedaan. Ik heb altijd de voorkeur voor Operator werkzaamheden gehad. Daarom ben ik heel tevreden met de baan die ik nu heb. Ik zit goed op mijn plek. Door de jaren heen ben ik gegroeid in mijn technische kennis en kennis van het proces en daar ben ik trots op.”

Maar wat maakt het werken als Operator / Mechanic dan zo leuk?

“Er is niet één specifiek aspect waar ik het meeste voldoening uit haal. Het is de combinatie van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, variatie, contact met collega’s en onvoorspelbaarheid in werkzaamheden die mijn werk leuk maakt. Wat ik aan mijn huidige werkzaamheden het leukst vind, is het werken met verschillende putten. Ze zijn allemaal anders en dit zorgt voor diversiteit. Op een gegeven moment worden het net levende dingen en dat maakt het werk leuk. Daarnaast merk ik dat ik impact heb op het offshore productieproces en dat vind ik ook heel bijzonder.”

 

“Alle verschillende putten waarmee je werkt, worden op een gegeven moment net levende dingen.”

 

“Vanuit de CCR werk je als Operator onder andere mee aan het opstarten of de shutdown van het proces. Dat is ook een van de dingen die ik ontzettend interessant vind. Je werkt actief samen met je collega’s in het veld. Als de productie plat ligt, wordt er natuurlijk geen geld verdiend. Logisch dat je extra gemotiveerd bent om ongeplande stilstanden te voorkomen!”

En hoe merk jij dat je impact hebt op het offshore productieproces?

“Tijdens de nachtshift is het meestal rustiger en kun je van die tijd gebruikmaken om het werkproces te optimaliseren. Als Operator / Mechanic let je bijvoorbeeld niet alleen op alarmen, maar ook op andere afwijkingen. Denk aan een pomp die op de hand staat in plaats van op automaat. Daar ga je naar op zoek tijdens rustige momenten. Ook heb je zelf invloed op het aantal alarmen dat afgaat, omdat je de instellingen zelf controleert op relevantie en ze aan kunt passen. Dat is een beste verantwoordelijkheid! Het heeft misschien geen directe impact, maar toch kun je indirect een onveilige situatie of productieverlies voorkomen.”

 

“Het optimaliseren van processen heeft misschien geen directe impact, maar indirect kun je een onveilige situatie en productieverlies voorkomen.”

 

Wat zou een reden zijn om te solliciteren als Operator / Mechanic?

“Ik denk dat iemand Mechanic zou willen worden vanwege de aantrekkingskracht van de techniek. Het repareren van diverse apparatuur is echt leuk. Als je zelf meer met het proces hebt, is het heel leuk om daarbij ook Operator te zijn. Je denkt zelfstandig na en bepaalt wanneer een voorval ernstig of dringend is. Die verantwoordelijkheid is fantastisch. Daarnaast is de variatie mooi, omdat je alle aspecten van het proces constant in de gaten houdt. Het merendeel van de tijd is er geen supervisor die in je nek hijgt. Je hebt een goede discipline nodig, in ruil daarvoor krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je gaat zelfstandig aan de slag. Alertheid, nauwkeurigheid en veiligheidsbewustzijn zijn eigenschappen die je zeker in huis moet hebben. Je moet het overzicht kunnen houden in alle situaties. Als je dat aantrekkelijk vindt, raad ik het zeker aan om te solliciteren!”

Tot slot: wat heb je nodig om succesvol te zijn als Operator / Mechanic?

“Ik denk in de eerste plaats dat offshore werkervaring echt nodig is. Niet alleen om het proces goed te begrijpen, maar zeker ook om te weten hoe je collega’s op zee wonen en werken. Daarbij is het belangrijk dat jij jezelf afvraagt of je geschikt bent voor het werken in de ploegendienst. Mijn tip zou zijn: probeer eens mee te lopen in een ploegendienst voordat je de overstap maakt. Dat heb ik zelf niet gedaan. Ik heb zelf altijd in twaalfuursdiensten op zee gewerkt. Dat is heel wat anders dan een 8-urige shift, maar je bent al wel gewend aan het wisselen van je dag- en nachtritme. Natuurlijk is de extra vrije tijd van ploegendiensten leuk, maar het is wel fijn om te weten dat je het onregelmatige werken aan kunt.”

 

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.