In de elektrotechniek en instrumentatie zit altijd vernieuwing

Bram Visser - Offshore E&I Operator

Je bent jong, je hebt die offshore droom maar mist de ervaring. Collega Bram Visser is een voorbeeld van ‘de aanhouder wint’. Hoe Bram toch zijn offshore droom heeft kunnen waarmaken en hoe hij zijn start in de offshore ervaart, lees je in zijn verhaal.

In de elektrotechniek en instrumentatie zit altijd vernieuwing.”

 

Hoe ben je in de offshore terechtgekomen?

“Ik had al eerder bij Redwave gesolliciteerd. Toen kwam ik net van school af en miste de ervaring. Ik voldeed niet aan de eisen van dat moment voor een baan in de offshore. Ik ben toen eerst iets heel anders gaan doen, maar de offshore bleef kriebelen. Na twee jaar heb ik toch weer de stoute schoenen aangetrokken en gebeld met Redwave. Zo ben ik terechtgekomen in het selectieproces voor de functie van Operator E&I bij Neptune. De selectieperiode heeft wel even geduurd, er waren veel kandidaten en door corona liep het proces anders dan normaal gesproken. Ik heb mijn sollicitatiegesprek met Neptune via Teams moeten doen. Ik ben een heel sociaal persoon en begin makkelijk een praatje over van alles. Maar voor zo’n beeldscherm is dat toch anders. Je kan minder van je persoonlijkheid laten zien en mist je lichaamstaal in een gesprek. Dat gaf voor mij toch wel wat extra spanning maar het was een goed en prettig gesprek.

Operator Mechanic of Operator E&I

Uiteindelijk kwam ik in de luxe positie terecht waar ik mocht kiezen tussen de functie Operator Mechanic, waar ook mensen voor gezocht werden, en Operator E&I. Ik heb de opleiding Mechatronica gedaan, die bestaat voor 90% uit elektra en 10% werktuigbouwkunde. Elektra blijft altijd, dus met het oog op mijn toekomstplaatje heb ik gekozen voor de functie waar ik in eerste instantie al voor ging, Operator E&I. In de elektrotechniek en instrumentatie zit altijd vernieuwing en dat trekt mij heel erg.”

 

Nu is het duidelijk; ik werk twee weken en ben daarna ook echt twee weken vrij.

 

Waarom wil je zo graag offshore werken?

“Mijn vader werkt sinds vijf jaar ook offshore via Redwave. Hij heeft hiervoor 26 jaar voor dezelfde baas gewerkt. Vanaf het moment dat hij offshore werkt, zegt hij “Dat had ik jaren eerder moeten doen”. Ik merkte het zelf ook in mijn werk aan de wal; je bent vijf dagen in de week aan het werk van 8 tot 5 en daarbij ook regelmatig nog op de zaterdagen. Vrije dagen kon ik vaak niet opnemen vanwege de drukte. Nu is het duidelijk; ik werk twee weken en ben daarna ook echt twee weken vrij.”

Het thuisfront

“Mijn vriendin had er in het begin wel moeite mee hoor. Het gaat ook snel, je solliciteert en voor je het weet zit je twee weken offshore. We hadden het er van te voren misschien meer over moeten hebben. Dat is wel heel belangrijk, dat je thuisfront weet waar je aan begint en daar volledig achterstaat. Maar nu is ze er blij mee. Ze ziet in dat ik een half jaar van het jaar vrij ben en dan ook echt thuis ben. Ik ben midden in de coronaperiode gestart en dat was best pittig. Er kwam veel op mijn vriendin haar schouders terecht. De scholen waren gesloten, dus had haar dochter thuisles en daarnaast waren er allerlei andere beperkingen. Dan zit jij offshore, 12 uur per dag werken en dan het verhaal van thuis er nog bij. Ik heb mij best wel machteloos gevoeld, je zit op zee en kan niet even bijspringen. Inmiddels hebben we onze draai daarin gevonden en past het offshore schema prima in ons leven. Als ik thuis ben, heb ik alle tijd voor hen. Daarnaast heb ik ook meer tijd voor hobby’s; klussen in en rond het huis en sleutelen aan auto’s en motoren. Ook de verdiensten zijn goed, ik ben er in salaris echt op vooruit gegaan. Maar daar maak je natuurlijk ook de uren naar als je op zee zit, 12 uur per dag, twee weken lang. Het allerbelangrijkste is dat ik nu met plezier naar mijn werk ga. Dat had ik voorheen niet.”

 

“Net of ik politiek zat te kijken; een hoop dure woorden maar je hebt geen idee wat er gezegd wordt.”

 

Hoe heb je jouw eerste periode ‘op’ ervaren?

“Je springt wel echt in het diepe als je voor het eerst offshore gaat. Je hebt de trainingen gedaan en dan begint het al, je zit meteen twee weken offshore. Je kan niet een dagje proefdraaien of eerst langskomen voor een rondleiding op je werklocatie dus je hebt geen idee wat je kan verwachten. De eerste keer offshore was dan ook echt een beleving. Hans Tervoort van Redwave was wel op de helihaven in Den Helder om mij wegwijs te maken maar in verband met corona mocht hij verder niet meelopen. Toen ik aankwam op het platform ben ik maar gewoon achter alle anderen aan gelopen naar beneden. Offshore word je doodgegooid met afkortingen. Net of ik politiek zat te kijken; een hoop dure woorden maar je hebt geen idee wat er gezegd wordt. Gelukkig kreeg en krijg ik vanuit Neptune alle vrijheid om mee te lopen met mijn ervaren collega’s.”

 

“Je springt wel echt in het diepe als je voor het eerst offshore gaat.”

 

Verdeling van de taken

“Omdat ik een opleiding Mechatronica in plaats van Elektrotechniek heb gevolgd, ben ik ingestroomd als Junior op deze functie. De elektro- en instrumentatie werkzaamheden zijn wel redelijk te vergelijken met een dergelijke functie aan de wal en dat gedeelte had ik snel onder de knie met mijn kennis. Maar de Operator taken heb ik vooraf wel een beetje onderschat. Als je kijkt naar de Operator werkzaamheden van iemand aan de wal, dan lijkt dat goed te doen. Offshore zijn die werkzaamheden toch wel heel breed. Vooral op een Satelliet moet je echt alles van A tot Z weten. Voordat je die kennis hebt, dan loop je wel een tijdje rond. Je hebt hierbij veel verantwoordelijkheid. Je moet constant goed nadenken bij wat je doet anders omdat er mogelijk iets fout kan gaan. En als het offshore fout gaat, gaat het ook echt fout. Bijvoorbeeld bij het kalibreren van de meetstraten waar al het gas van Neptune overheen gaat. Als je daar fouten in maakt dan gaat het direct over heel veel geld. In het begin besef je dat nog niet helemaal maar dat komt vanzelf.”

 

“De samenhang van mijn werkzaamheden vind ik mooi.”

 

“De samenhang van mijn werkzaamheden vind ik mooi. Je werkzaamheden als Proces Operator en je E&I werkzaamheden hebben direct invloed op het proces. Is er een storing dan ga je dat in je rol van E&I-er oplossen. Je hebt van beide functies verstand en kan overal dus zelf mee aan de slag. Daardoor ben je heel allround aan boord. Door mijn achtergrond in de Mechatronica kan ik op de satelliet, als ik mijn E&I werk af heb, de mechanische man helpen.”

 

“Ik wil groeien en steeds meer kennis opdoen, ik wil niet stilstaan.”

 

Satelliet versus hoofdplatform

“Ik heb in de afgelopen vijf maanden zowel op een satelliet als op het hoofdeiland (platform) gewerkt. We werken twee weken achter elkaar in 12-uurs dagdiensten. Dat ritme is in het begin wel wennen. Mijn wekker gaat om 6 uur, om 7 uur begin ik met werken en om 7 uur ’s avonds ben ik klaar.  Na het werk ga ik soms wat sporten, videobellen met thuis en heb ik tijd voor een cursus of wat hobby projecten zoals technisch tekenen.

Op een satelliet werk je maar met twee of drie collega’s en doe je dus alles zelf. Ook kook je zelf en doe je de was. De vrijheid daar als je je werk afhebt, is heel fijn. Op het hoofdeiland is het dan wel weer prettig dat je eten klaar staat na het werken. Bovendien valt daar voor mij meer te leren. Vanaf de satelliet wordt het gas met een compressie van 15 bar omhoog gehaald en komt vervolgens binnen op het hoofdeiland. Het product (het gas) wordt daar gedroogd en er wordt glycol ingespoten. Daarna wordt het onder een compressie van 85 bar naar de wal getransporteerd. Voor het proces gedeelte van mijn functie ligt hier dus meer uitdaging.

Mijn doel is om zoveel mogelijk te groeien in mijn rol. Ik ben nu al Junior af, eerder dan vooraf de planning was. Uiteindelijk wil ik graag doorgroeien naar een Senior of een leidinggevende rol. Ik wil groeien en steeds meer kennis opdoen, ik wil niet stilstaan.”

 

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.