Dat is het mooie aan deze job; je bent eigenaar van de hele fabriek

Albert van der Velde - Operator E&I

Albert van der Velde wilde meer uitdaging en verantwoordelijkheid in zijn werk. In 2014 besloot hij de overstap naar de offshore te maken. Hij vertelt waarom hij zijn werk als Operator E&I zo fantastisch vindt en geen moment spijt heeft gehad van zijn keuze.

Wat is je grootste uitdaging in je werk als Operator E&I?

“Dat is absoluut de veiligheid. De uitdaging is om de huidige standaard voor de veiligheid duidelijk te maken. Om bewustwording te creëren bij zowel de oude rotten in het offshore vak, als bij de starters. Als Operator is het je taak om mensen bewust te laten worden van waar ze mee bezig zijn en alle neuzen op het gebied van veiligheid dezelfde kant op te krijgen. “Je komt met z’n allen en wil ook weer met z’n allen naar huis”, dat is het gemeenschappelijk doel.”

 

“Je komt met z’n allen en wil ook weer met z’n allen naar huis, dat is het gemeenschappelijk doel.”

 

Hoe zie je het elektro en instrumentatie deel terug in je werk?

“Ik heb veel diversiteit en afwisseling in mijn werkzaamheden. Elke dag is anders. Dat maakt dit werk heel erg leuk om te doen. Als Operator ben je er verantwoordelijk voor dat het gas op een veilige manier geproduceerd wordt. Je houdt alle processen scherp in de gaten, zowel in de controlekamer als door het lopen van controlerondes in de plant. Als E&I-er ben je verantwoordelijk voor het goed functioneren van alle hoog- en laagspanningsvoorzieningen en telecommunicatiesystemen op het platform. Wanneer er E&I storingen optreden, pak je die direct op. Het ene moment werk je aan het herkalibreren van een transmitter en het andere moment ben je bezig met het oplossen van een storing in een besturing van een grote gasturbine. Daarnaast houd ik mij ook bezig met het controleren en uitgeven van alle werkvergunningen en de begeleiding van de verschillende contractor partijen die aan het werk moeten op het platform. Juist dat brede en diverse takenpakket, maakt dat iedere dag voor mij een uitdaging is.”

 

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

“Bij een dagdienst begint mijn dag om 06:45 uur in de controlekamer met het voorbereiden van de vergunningen. Ik check dan ook direct hoe het proces ervoor staat. Om 07:00 uur komt de hele bemanning bij elkaar voor de dagelijkse HSE toolbox meeting en deelt iedereen zijn planning en bijzonderheden voor de dag. Na de meeting geef ik de verschillende werkvergunningen uit en zorg dat iedereen begeleidt wordt naar de werkplek. Gezamenlijk gaan we kijken welke zaken er veiliggesteld moeten worden om het werk veilig te kunnen uitvoeren. Vervolgens ben ik bezig met een stuk administratie; het controleren en verwerken van alle gasproductiegetallen en overboordwatercijfers in onze systemen. Afhankelijk van de prioriteit van de werkzaamheden ben ik de rest van de dag bezig met verschillende Operator en E&I werkzaamheden. Je bent 14 dagen aan boord en je hebt zelf de verantwoordelijkheid voor je werkzaamheden. Dit overleg je wel met je Teamlead, maar het initiatief komt van jou. Het kan zo zijn dat ik eerst bezig ben met het repareren van een generator synchronisatieregeling en daarna bijvoorbeeld een Man Over Board (MOB) training organiseer en met een speedboot het water op ga om te oefenen. Of ik neem samples van glycol, water of condensaat en deze analyseer ik in het laboratorium, zo houd je de procescondities goed in de gaten. Om 19:00 uur zit de werkdag erop en gaan we eten. We werken in een schema van 12 uur op en 12 uur af. In de vrije tijd die ik aan boord heb, kan ik lekker sporten of film kijken. Het is echt fantastisch werk en heel divers. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze.”

 

“Het werk bestaat uit heel veel controleren, offshore werk je niet met aannames. Iemand op zijn blauwe ogen geloven is er niet bij.”

 

Wat maakt juist dat offshore werken zo leuk?

“Aan de wal is alles gehaast, alles moet op tijd. Offshore is dat juist omgekeerd; alles draait om veiligheid en gaat rustig, er wordt goed nagedacht voordat men iets doet. Daarnaast vind ik dat eenzelfde functie offshore veelzijdiger is, juist door het veiligheids- en verantwoordelijkheidsaspect binnen je dubbelfunctie als Operator E&I. Iedereen helpt elkaar offshore, je bent echt op elkaar aangewezen. Maar in geval van calamiteiten moet je wel degelijk snel kunnen handelen. Je moet goed weten waar je mee bezig bent. Als je weet hoe de installatie in elkaar steekt, kun je sneller handelen tijdens een procesverstoring. Het werk bestaat uit heel veel controleren, offshore werk je niet met aannames. Iemand op zijn blauwe ogen geloven is er niet bij.”

Wat zijn de eigenschappen die iedere Operator E&I zou moeten bezitten?

“Voor het werk als Operator is het belangrijk dat je sociaal bent en weet waar je over praat. Je moet goed en duidelijk kunnen communiceren, want je brengt kennis over. Een van de belangrijkste eigenschappen die een goede offshore Operator heeft, is dat je altijd een helicopterview hebt. Je zorgt ervoor dat je alles op het platform en de 500 meter daaromheen goed in de gaten houdt. Je bent je bewust van wat en wie zich waar bevindt, ook bijvoorbeeld duikers die met duikwerkzaamheden bezig zijn, zodat je dan alle werkzaamheden hierop af kunt stemmen. De core business van het platform is op een veilige manier gas produceren. Alle verstoringen wil je zo snel mogelijk verhelpen. Jij zorgt ervoor dat de winning van 1 à 2 miljoen kuub gas per dag altijd zo veilig mogelijk kan doorgaan.’ Iedereen heeft zijn eigen kennis aan boord en dat maakt het een fantastisch team van vakmensen en specialisten.”

Wat heb jij geleerd door je werk als Operator E&I?

“Als Operator E&I hoor je bij de base crew en heb je een voorbeeldfunctie. Mijn gevoel voor veiligheid en verantwoordelijkheid zijn gegroeid. Offshore ben je op elkaar aangewezen en je moet calamiteiten zoveel mogelijk zien te vermijden. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen kennis hebt, maar die ook deelt. Ik heb het afgelopen jaar in de avonduren en tijdens mijn werk de Vapro Operator B opleiding afgerond en ben nu Person In Charge (PIC) op het D15A platform van Neptune Energy. Als PIC ben je het aanspreekpunt op het platform. Als je groeit in je functie vergaar je nog meer kennis, wat je weer sterker maakt. Dat is het mooie aan deze job, al die verantwoordelijkheid; je bent ‘eigenaar’ van de hele fabriek.”

Welke tip heb je voor iemand die wil solliciteren voor een offshore Operator E&I functie?

“Het offshore werken is niet voor iedereen weggelegd en moet wel in jouw sociale leven passen. Denk hier dus goed over na. Voor mij maakt het schema van twee weken op en twee weken af het offshore werken echt aantrekkelijk. Dit geeft regelmaat en vrijheid. Het schema is voor het hele jaar al bekend, dus ik kan al ontzettend veel plannen. Voor heel 2020 weet ik al precies wanneer ik thuis ben. In die twee weken thuis, ben ik ook echt vrij. Wanneer je van maandag tot en met vrijdag werkt, ben je vaak op zaterdag nog klusjes aan het doen en houd je alleen de zondag over. Zo’n week is dan zo om. Ik kan mijn kinderen naar school brengen, ben echt 24/7 aanwezig en kan ze veel aandacht geven. En dat twee weken lang. Mijn vrouw en ik hebben ons aangemeld als vrijwilliger hulpverlener bij evenementen. Doordat ik ver vooruit kan plannen, zijn dat soort dingen mogelijk. Werken als Offshore Operator E&I is fantastisch. Als jij die verantwoordelijkheid aankan en het offshore schema in jouw leven kan inpassen, dan zou mijn tip zijn; vooral doen!”

Wil je andere collega’s aan het woord lezen of bekijken? Ga terug naar het overzicht.